Links

Links naar sites die in de taal van Shakespeare geschreven heb ik op deze aparte page verzameld.

Actiegroepen

Antifascisme

Na het stopzetten van de oude blog van het anti-fascistisch front, kwam Antifascista Siempre, die al even informatief en dus zeker een bezoekje waard is. Verder is er ook nog hun facebook page. Interessant is ook de 8 mei coalitie, die ijvert voor een officiële feestdag op die dag, en Het Observatorium, een andere site vol informatie.

Antimilitarisme en pacifisme

Vrede vzw werkt rond internationale politiek, ontwikkelingsproblematiek en vredesvraagstukken onder het motto “Ontwapenen om te ontwikkelen”. Uiteraard verzet het zich ook tegen alle soorten discriminatie, zowel op vlak van ras, van geloof, als van geslacht of sociale situatie. Het uitgangspunt luidt dat een gedegen kennis van het wereldgebeuren onmisbaar is als fundering voor een gezonde maatschappelijke actie op dit terrein.
Er bestaat ook een archief van het tijdschrift sinds 1953.

Geschiedenis

Hic et Nunc toont hoe ook in jouw (dagelijks) leven de oudheid intens aanwezig is.

Kunst en cultuur

Folio helpt ons navigeren door het culturele tijdschriftenveld. Vanuit een unieke reflectieplek inspireert Folio lezers en laat hen kennismaken met tal van magazines. Ik tel er momenteel maar eventjes 45, waaronder het hieronder vermelde rekto:verso

Sinds 2003 beschouwt rekto:verso de samenleving kritisch vanuit kunst en cultuur. Op mijn oude site heb ik deze site in de jaren tot 2017 besproken. Ik reproduceer de inhoud hiervan op een aparte pagina. Dit is mogelijk omdat ze een goed archief bijhouden.
Op 25 augustus 2023 verscheen editie 99 met o.a. een interview met Susan Neiman onder de titel “Waarom oud worden?

De Vlaamse Kunstcollectie (VKC) is een samenwerkingsverband van de beeldendekunstenmusea KMSKA, MSK Gent, Musea Brugge, Mu.ZEE en M Leuven. Deze site is een digitaal museum en een gids naar het werk James Ensor, George Minne, de Vlaamse primitieven en nog veel meer.

Wetenschap

Eos is een Belgische populairwetenschappelijke website en maandblad met nieuws over de laatste ontwikkelingen in zowel natuurwetenschappen als menswetenschappen. Erg interessant materiaal vindt je daar.

NEMO Kennislink is een wetenschappelijke site uit Nederland, die wetenschappers volgt in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier. Interessant op deze site is der rubriek Thema’s en ook de rubriek Artikelen, die trouwens een interessant zoekmachine bevat.

Scientias.nl is de grootste populair-wetenschappelijke nieuwssite in Nederland en België. Ik kwam er toevallige terecht toen ik informatie over de Galapagos-affaire zocht.

Nieuws en achtergrond, politiek en sociaal

DeWereldMorgen.be ijvert voor een duurzame, sociale en democratische samenleving en doet dat door samen met een breed netwerk aan vrijwilligers en burgerjournalisten media te maken en zo te strijden tegen maatschappelijk onrecht. Een handvol betaalde mensen zorgt voor de redactie van de website. Eén ervan is de gedreven Lode Vanoost, die vele interessante artikels op zijn naam heeft. Soms worden artikels gebundeld in dossiers (zie bij vb. Dossier Ryanair), maar die zijn soms moeilijk te vinden.
Het is ook de moeite om op “uit de community” te klikken waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren, niet noodzakelijk gesteund door de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt hier bij de auteur.
Ik wil ook nog opmerken dat deze site altijd gratis wil blijven zodat iedereen van de nodige informatie voorzien wordt. Hiervoor rekent zij of giften van hun lezers, sommige van hun partners en enkele subsidies.

MO* (mondiaal nieuws) is een non-profit mediaproject, uitgegeven door Wereldmediahuis vzw, dat een groot aantal organisaties bundelt. MO* bundelt sommige artikels in erg interessante dossiers, zoals bij vb. “Hoe staten hun eigen waarheid creëren“. Je kan ook gemakkelijk alle artikels doorzoeken.