Geschiedenis van België: van Conscience tot Vlaamse canon

Gisteren voegde ik uit puur nostalgisch gevoel op mijn link pagina de prentjes van ’s Lands Glorie toe, die indertijd veelvuldig in het geschiedenisonderwijs van de lagere school gebruikt werden. Ik heb daar ook de connectie met de “Canon van Vlaanderen” gemaakt.

Nu wil het toeval dat ik deze morgen een interview met Tom Lanoye lees op apache.be. Daarin beweert de laatste:

“Maar die bestaat hè, die Belgische canon. Ik heb hem kunnen kopen in De Slegte. Geschiedenis van België, geschreven op bestelling, weer door Hendrik Conscience. Met 200 houtsneden die er ongelooflijk uitzien, achter zo’n zijdepapier.”

Dit boekwerk werd ik 1845 gepubliceerd in opdracht van Leopold I en is gratis te downloaden van google boeken. Ik heb de epub-versie geprobeerd en die ziet er prachtig uit.

Uiteraard zijn er meerdere boeken over de geschiedenis van België geschreven. Ik denk bij vb. aan die van Els Witte en Marc Reynebau, maar buiten deze van Conscience en de Canon ken ik er geen die in opdracht van de Belgische of de Vlaamse overheid zijn geschreven en die het hele palet van oertijd tot nu omhelzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *