11 september 1973, de dag dat de wereld stilstond

Vandaag, 11 september 1973, is het exact 50 jaar geleden dat de staatsgreep van Pinochet tegen de democratisch verkozen regering van Salvador Allende. Het is algemeen erkend dat deze staatsgreep aangestuurd en gesteund werd door de Amerikaanse president Nixon en zijn CIA.

Deze gebeurtenis maakte me in die tijd, als zeventienjarige, misselijk en vooral erg woedend. In zekere zin radicaliseerde ze met als activist voor een betere wereld.

Uitstekende en uitgebreide informatie over deze staatsgreep vind je in het artikel “50 jaar éérste 11 september, de VS-staatsgreep in Chili op 11 september 1973” door Lode Vanoost op dewereldmorgen.be. Ik ben ook zo vrij geweest een foto uit dit artikel hier over te nemen.

Tenslotte wil ik nog hulde brengen aan Victor Jara, een Chileense volkszanger, die op gruwelijke wijze vermoord is door de militairen van Pinochet. Hieronder kan je zijn laatst opgenomen optreden zien. Dit vond plaats in Peru twee maanden voor zijn dood in mei 1973.

Victor Jara in Peru op 17 juli 1973

Mensen, die op Netflix geabonneerd zijn kunnen ook een uitstekende documentaire over leven en dood van Victor Jara bekijken onder de titel “ReMastered: Massacre at Stadium”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *