Dertig jaar geleden: de grootste betoging in de Belgische geschiedenis

Op 23 oktober 1983 liep de grootste betoging ooit in België door de straten van Brussel. Lees hierover Dirk Barrez in De grootste Belgische betoging ooit? Neen, dat was niet de Witte Mars.
Edit 18/10/2013: Naar aanleiding van de manifestatie, nu zondag 20 oktober herwerkte Dirk dit artikel tot Een bijna vergeten geschiedenis, de grootste Belgische betoging ooit.

Deze gebeurtenis, nu dertig jaar geleden, is een goede reden voor Vrede vzw om in haar archieven te duiken voor een artikel uit 1985: Martens, de premier die nucleaire kruisraketten liet plaatsen (ook gepubliceerd in DeWereldMorgen) door André De Smet (1920-2008), hoofdredacteur 'Vrede' in 1985. Als oud-weerstander, communist en strijder voor de Vrede stichtte André Vrede vzw in 1949.

Het is dan ook geen toeval dat Time to go, een initiatief van CNAPD  (Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie), Pax Christi Vlaanderen, Vrede en Vredesactie dertig jaar later een nationale manifestatie organiseert die de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel eist. Deze manifestatie zal doorgaan op 20 oktober 2013 in het Jubelpark in Brussel.

Lees meer over dit alles in Actie tegen VS-kernwapens op Europese bodem, een artikel door Dieter Bruneel, gestoffeerd met talrijke interessante links.

Tags: